Aprilsko dogajanje v skupini Sonce

03. 05. 2022

Mesec marec se je zaključil s pripravo na praznovanje in nastop ob materinskem dnevu. Otroci so se s starši in vzgojiteljicami odpravili na dolg pohod iz Tišine do Rankovec, kjer smo imeli druženje in nastop.

Po srečanju s starši smo se začeli intenzivneje pripravljati na velikonočne praznike. Še vedno smo se držali okvirnega postnega tedna (ponedeljek – molitev v naravi, torek – spoznavanje svetopisemskih prilik (svatba v Kani, Danijel v levnjaku), sreda – priprošnja k svetemu Jožefu, četrtek – molitev za družine, petek – spoznavanje postaj križevega pota). Teden pred cvetno nedeljo smo se pogovarjali o butarah, pogledali smo si tudi filmček o njihovi izdelavi. Skozi ves teden smo izdelovali velikonočne voščilnice. V petek pred cvetno nedeljo je vsak prinesel zelenje in za svojo družino izdelal butaro. Z blagoslovljenimi oljčnimi vejicami smo Jezusu pripravili slovesen prihod v Jeruzalem.

Ob vstopu v veliki teden smo se poglobili v velikonočne običaje na Slovenskem, si ogledali odlomke filma, se učili velikonočne pesmi (Ena ptička priletela), prebirali velikonočne zgodbe (Velikonočne lastovke), izdelovali velikonočne okraske, nekateri še voščilnice. Na veliki četrtek smo imeli obred zadnje večerje in umivanja nog v povezavi z odlomkom iz Svetega pisma. Na veliki petek smo se poglobili v Jezusovo trpljenje in smrt. Barvali smo tudi pirhe.

Po veliki noči je sledil velikonočni zajtrk v torek, pri čem smo ponovili simboliko dobrot; sledil je pogovor o romanju v Emavs. Po tem pa smo se vrnili nazaj k planetu Zemlja in skrbi zanj. Ogledali smo si filmček in izdelali plakat na temo varčevanja z vodo. Skupaj smo začeli urejati vrt, ki ga imamo na igrišču. To je bila priložnost, da spoznamo poklic, ki je tudi v službi človeka – vrtnar, in se v njem preizkusimo.

Med tem časom nas je obiskala tudi zobozdravnica in nam skozi zgodbo povedala, da si je zobe potrebno redno ščetkati. Ob četrtkih smo imeli glasbene urice za vsako starostno obdobje posebej.