Vrtec Lavra

Visoka strokovnost –

globoka duhovnost –

široko srce

Tradicionalni slovenski zajtrk

Vlada Republike Slovenije je oktobra 2012 sprejela sklep, da vsak tretji petek v mesecu novembru razglasi za dan slovenske hrane v podporo domačim pridelovalcem in predelovalcem hrane ter v spodbujanje zavedanja in pomena domače samooskrbe, ohranjanje čistega, zdravega okolja, ohranjanje podeželja, seznanjanje mladih s postopki pridelave in predelave hrane.

Tradicionalni slovenski zajtrk sestavljajo kruh, maslo, med, mleko in jabolko. Čas, ko več ostajamo doma, lahko izkoristimo tudi kot priložnost, da izboljšamo prehranske navade tako pri otrocih in mladostnikih kot pri sebi. Zemljevid lokalnih kmetij za boljšo preskrbo z lokalno oziroma slovensko hrano lahko najdete tukaj.

Naše babice in dedki, prababice in pradedki in praprababice in prapradedki … niso samo zdravo jedli, ampak so se pri obrokih tudi veliko pogovarjali, peli ter se zabavali. Na začetku in na koncu pa so se Bogu zahvalili za dobro hrano in prijetne trenutke. Naredimo vesel in zabaven tudi naš tradicionalni zajtrk!

Dolge jesenske večere pa si lahko krajšate z otrokom primerno strokovno in leposlovno literaturo. Nekaj predlogov najdete na tej povezavi.

In povedal jim je spet drugo priliko: “Nebeško kraljestvo je podobno kvasu, ki ga je vzela žena in ga umesila v tri merice moke, dokler se ni vse prekvasilo.” (Mt 13,33)

DOMAČI KRUH

 

POTREBUJEMO:

  • 1 kg moke
  • 1 kocko svežega kvasa
  • 3 dL vode
  • 3 dL mleka
  • 3 žlice olivnega olja
  • 2 zvrhani žlički soli
  • 1 žličko sladkorja

 

POSTOPEK:

V lonček s prostornino 1 L zdrobimo kvas, dodamo 1 žlico moke in 1 žličko sladkorja ter zalijemo z malo toplega mleka. Pustimo, da se kvas dvigne.

V večjo posodo (zlasti je primerna posoda za vzhajanje) nasujemo moko, naredimo luknjico v sredini in okrog nasujemo sol. V luknjico zlijemo skvašen kvas. Dodamo olje in začnemo mešati s kuhalnico. Ko se zmes začne sprijemati, počasi dodajamo toplo mleko in vodo ter mesimo z rokami. Ko testo postane voljno, primerno mehko in rahlo lepljivo, ga pokrijemo in pustimo na toplem 30–60 min., da vzhaja.

Testo še enkrat premesimo in oblikujemo hlebec, štruco, žemljice ali kakšno drugačno obliko ter damo na pomaščen pekač ali na peki papir.

Prižgemo pečico na 220 °C. Ko se segreje, pečemo, dokler skorja ne postane zlato rjava. Čas peke je odvisen od velikosti oblikovanih hlebčkov (običajno 10–30 min.).

Dober tek!

MAMICA BI KRUHEK PEKLA

 

Mamica bi kruhek pekla,

toda moke ni.

Teci, teci, mlinu reci,

žita naj zdrobi!

 

“Rad bi zlato mlel ti žito,”

mlinček ropota.

“Teci, teci, njivi reci,

naj pšenice da!”

 

Dala njiva bi pšenico,

toda zrela ni.

Teci, teci, soncu reci,

naj jo dozori!

 

Sonce žito dozorilo,

mlinček ga drobi,

oj že kruhek, dobri kruhek

iz peči diši!

 

(Vida Brest)

DOMAČE MASLO

POTREBUJEMO:

  • 750 mL sladke smetane z vsaj 36 % mlečne maščobe
  • 0,5 L ledene vode

Sestavine zadoščajo za izdelavo 280 g masla.

POSTOPEK:

V mešalni posodi stepamo sladko smetano. Ta se sprva strdi, nato pa se začne izločati tekočina. To je pinjenec, ki ga precedite in shranite.

Nastali kepi masla prilijemo 250 mL ledene vode in ponovno mešamo. Vodo odlijemo in dobljeni kepi prilijemo preostalo ledeno vodo. Nazadnje maslo mešamo z lopatico in ponovno odcedimo. Morebiten preostanek vode iztisnemo še z rokami, nato pa ga poljubno oblikujemo, preložimo v skodelico in ohladimo. Po želji dodamo tudi sol ali zelišča.

Pinjenec je stranski produkt pri izdelavi masla in velja kot hranilni napitek. Je prijetnega in osvežilnega okusa. Svež je lahko prebavljiv, pri uživanju pa mu lahko dodamo sadje. Lahko ga uporabimo tudi pri peki in kuhanju.

MLEKO

 

Ko iz tetrapaka v lonec priteče,

mleko zasliši nekoga, ki reče:

“Takole, še malo, pa Mihec bo vstal,

zato že kar zdajle mu skuham kakav.”

 

Mleko od groze se skoraj sesiri:

“To ni mogoče, pri moji veri!

Da ob belino bom in ob okus,

to, primojduš, je ostuda in gnus!”

 

A bolj ko jezi se nad tem, kaj bo z njim,

močneje od spodaj ga greje vroč plin.

 

“Jaz da kakav bom?! Nikdar in nikoli!

Preveč sem ponosno, da to si dovolim!”

je besno vzkipelo, iz lonca ven vstalo

in belo in čisto se v svet je podalo.

 

“Do smrti bom mleko, nikoli kakav!”

je vpilo še, ko so ga brisali s tal.

 

(Andrej Rozman – Roza)

MLEČNA HRANA

 

Mala mlečnozoba Mara

mleka in masla sploh ne mara,

jogurt se ji grozno gnusi,

sira niti ne poskusi.

 

Mama pravi: “Hrana iz mleka

je pomembna za človeka!

In brez sira, skute, masla

majhna boš, še ko boš zrasla!”

 

Mara pa tolaži mamo:

“Pa saj maram mlečno hrano!

Ti pozabljaš, da k njej spada

tudi mlečna čokolada.”

 

(Andrej Rozman – Roza)

DRUŽINSKO TEKMOVANJE

Vsa družina tekmuje, kdo zna piti mleko iz skodelice tako, da si naredi mlečne brke na zgornjo ustnico in pri tem nič ne polije. Čigavi brki so največji?

Sledi vaja za gibčnost jezika: Umij svoje mlečne brke z jezikom kakor muca, tako da se oblizuješ. Kdo je najhitrejši?

Nagrada za zmagovalca: Prvi si lahko namaže kruh z maslom in medom.

ČEBELICA

 

Čebelica leti najvišje pod nebo.

Čim višje leti, tem lepše brenči,

čebelica moja!

 

(ljudska)

STARI MEDO

 

Brunda gunda, brunda gunda –

meda polna skleda!

Stari medo – bistra glava:

prazna skleda – medo spava …

Brunda gunda, brunda gunda –

meda polna skleda!

Če pa vidi polno skledo,

rad vam pleše stari medo!

Brunda gunda, brunda gunda –

meda polna skleda!

 

(Oton Župančič)

PRVA ČEBELA

 

Pribrenčala, priletela

skozi okno je čebela.

Nič vprašala ni, kar sedla

je za mizo in pojedla,

kar je Naceku ostalo,

kar od brade mu je padlo,

ko se z medom je gostil.

 

In že spet je odbrenčala,

niti: “Hvala!” ni dejala,

nekam v breg je odletela

prva letošnja čebela;

za spomin pa je pustila,

kar so pela njena krila:

“Spet prišla je k nam pomlad!”

 

(Neža Maurer)

Čebelarska zveza Slovenije je za vas pripravila posebne ponudbe na spletni strani www.ohranimo-cebele.si.

V rubriki za otroke lahko najdete različna gradiva, namenjena predstavitvam čebelarstva. Za najmlajše (predšolske otroke in otroke do 3. razreda osnovne šole) priporočajo ogled filma Ribič Pepe in kranjska sivka, za tiste starejše pa je možen ogled 15-minutne video predstavitve čebel v sliki in besedi.

DUŠENO JABOLKO Z MEDOM

 

SESTAVINE:

  • srednje veliko jabolko za vsako osebo
  • med
  • voda

 

POSTOPEK:

Jabolka operemo in z nožičem izvotlimo, da odstranimo pecelj, muho in peške. Položimo  jih v primerno visoko posodo in zalijemo z vodo (približno 2 cm).

Pokrijemo s pokrovko in pustimo, da se dušijo približno 15–30 min., odvisno od sorte. Če je potrebno, vodo v majhnih količinah sproti dolivamo, da se jabolka ne prismodijo. Ko voda povre in so jabolka že mehka, jih odstavimo.

V sredico jabolk damo po eno žličko medu, ponovno pokrijemo in pustimo še nekaj minut v segreti pečici ali na nizkem ognju, da se prepojijo.

Mmm! Bog žegnaj!

SMEŠKO

Izberemo lepo rdeče jabolko. Z nožičem na tisti strani, ki je najtemnejša, malo nad sredino izrežemo dva majhna kroga za oči, malo pod sredino pa izrežemo ozek trak v obliki nasmejanih ust. Jabolko položimo na majhen krožnik. Tako oblikovano jabolko bo šlo otrokom še bolj v slast.

JABOLKO

 

Jabolko rdeče, hej!

Kje si zraslo, mi povej.

Tam na jablani košati

božal me je sonček zlati.

Zdaj sem tu – poglej,

hitro umij me in pojej!

 

(avtor neznan)

DRUŽINSKO TEKMOVANJE

Starša izbereta eno jabolko, otroci pa drugo. Jabolko prerežejo in štejejo peške. Zmaga jabolko, ki ima več pešk.

Če leti po zraku, je žuželka, če se drži jabolka, je ostanek cveta.

(muha)

Eno jabolko na dan odžene zdravnika stran.

Poimenuj dele jabolka:

  1. Od zunaj vidimo pecelj, lupino in muho.
  2. Jabolko prečno prerežemo na pol: v notranjosti je sočno meso in peške. Preštejmo, koliko “sobic” za pečke je v jabolku! Če je jabolko zdravo, jih je pet.

ALI VEŠ, …

  1. da je muha ostanek cveta?
  2. da je lahko pecelj na jabolku dolg in tanek kakor zobotrebec ali kratek in debel kakor majhna kroglica?
  3. da je zelo zdravo jesti jabolko z olupkom? Tik pod lupino je največ vitamina C.

MOLITEV PRED JEDJO

 

Molitev praviloma vodi oče. Začne z znamenjem križa:

V imenu Očeta in Sina in Svetega Duha. Amen.

 

Vse od tebe, Bog, imamo

in za vse ti hvalo damo,

ki tako nas rad imaš,

blagoslovi, kar nam daš.

(Anton Martin Slomšek)

 

Vsi družinski člani se primejo za roke in skupaj molijo:

Oče naš, ki si v nebesih, posvečeno bodi tvoje ime.

Pridi k nam tvoje kraljestvo.

Zgodi se tvoja volja

kakor v nebesih, tako na zemlji.

Daj nam danes naš vsakdanjih kruh.

In odpusti nam naše dolge,

kakor tudi mi odpuščamo svojim dolžnikom.

In ne vpelji nas v skušnjavo,

temveč reši nas hudega.

Amen.

 

Lahko zapojemo primerno pesem, npr.:

Pridi k nam, Gospod …

 

V imenu Očeta …

 

Mama nareže kruh. Preden zareže, ga s konico noža zaznamuje z znamenjem križa in pri tem reče:

Sveti križ Božji.

MOLITEV PO JEDI

 

V imenu Očeta in Sina in Svetega Duha. Amen.

 

Bog, hvala ti bodi,

da si nas nahranil s svojim svetim darom,

z Božjim svetim blagoslovom

pa nahrani, Bog, mojo dušo. Amen.

(ljudska)

 

Vsak pove spontano zahvalo Bogu.

 

Zapojemo primerno slavilno pesem:

Hvala, Jezus …

ali

Slavi ga, ko se zbuja jutro.

 

V imenu Očeta in Sina in Svetega Duha. Amen.