Zajtrk z mlekom – super dan!

22. 11. 2022

Tretji petek v novembru je namenjen prav posebnemu dogodku – slovenskemu tradicionalnemu zajtrku. Zajtrk je zelo pomemben obrok, saj otroci z njim dobijo nujno potrebna hranila in energijo, da lahko izvajajo predvidene aktivnosti ter se dobro počutijo skozi celoten dan.

V vrtcu Lavra v Murski Soboti smo tudi letos z veseljem otrokom predstavili doma pridelana tradicionalna živila, kot so maslo, mleko, med, kruh in domače jabolko, ter ob tem pripravili tudi spremljevalne delavnice in se pogovorili o pomenu slovenske hrane.

Ob dogodku so vzgojiteljice pripravile tudi predstavo, s katero so otrokom predstavile, od kod dobimo mleko. Povabile so kravico Rjavko, ki je otrokom to pokazala. Da pa se ne bi kravica v vrtcu izgubila, je z njo prišel tudi pastir, ki jo je na koncu tudi pomolzel! Otroci so predstavo z navdušenjem sprejeli in na koncu z veseljem pojedli vse dobrote slovenskega tradicionalnega zajtrka ter na malo drugačen način spoznali, kako pomembna in koristna je lokalno pridelana hrana in da moramo čim večkrat posegati po njej.

Na Tišini smo se skozi ves teden pripravljali in spoznavali živila tradicionalnega slovenskega zajtrka. Kravica in mleko, pšenica in kruh, kmet in mlinar, sadjar in jablana, čebele in medečina – vse to in še pravljice povrh so nas pripravljale na ta slastni zajtrk. Naredili smo plakat in čebeljo igro, skuhali kompot.

Naši mladi čebelarji so prinesli svojo čebelarsko obleko in predstavili predmete, ki jih uporablja čebelar. Povrh pa nas je obiskal še čebelar in nam pokazal skrivnosti čebelnjaka in čebel. V preddverju vrtca pa nam je pripravil zanimivo razstavo o čebelarstvu, olepšano s plakati, da si lahko vsak še podrobneje pogleda. Povabil nas je tudi na točenje medu. Seveda ne sedaj pozimi, saj sedaj čebele spijo v skupni kepici, ampak ko bo zima za nami in bodo že rožice cvetele.

Najbolj slastna pa so bila majcena jabolka, kot sladica slovenskega zajtrka.