Spet je posijalo sonce

14. 06. 2021

V mesecu maju, ki se vsako leto krasi s cvetjem in bujnim zelenjem, smo vso pozornost usmerili v lepoto narave okoli nas. Opazovali in raziskovali smo rastlinski in živalski svet.

Na začetku meseca smo se vključili v projekt Trajnostna mobilnost. Obiskal nas je zajček (lutka) in nam potožil, da ima kožušček umazan od onesnaženega zraka. Takoj smo se dogovorili, da mu bomo pomagali. Za bolj čisto okolje smo v vrtec hodili peš ali s kolesom. Za popestritev je vzgojiteljica prinesla v vrtec pravega živega zajčka. En dan je preživel z nami. Lahko smo ga božali in se z njim igrali.

Sredi meseca smo dobili pohvale vsi, ki smo za bralno značko doma prebirali knjige. Najlepša nagrada je bila lutkovna predstava Zelo lačna gosenica v izvedbi praktikantk.

Sončne in hkrati sveže dneve smo izkoristili za tri pohode. Prvič smo si ogledali sadovnjak. Po cvetovih in deblih smo poskušali prepoznati sadna drevesa. Drugič smo se odpravili vse do Murskih Črnec. Spotoma smo opazovali žitna polja in se naučili prekmursko ljudsko pesem Gda smo pšenici šli orat. Tretjič pa smo romali do kapele Marije Pomočnice na Petanjcih in tam imeli šmarnice. Prisluhnili smo anekdotam o prijateljstvu med ljudmi in divjimi živalmi.

Na krajših sprehodih smo večkrat videli štorkljo, kako je v potoku Mokušu lovila žabe. Zanimalo nas je, kje je doma, zato smo se odpravili vse do njenega gnezda v Tropovcih pri gasilskem domu.

Na bližnjem travniku smo nabirali pisano cvetje, s katerim smo krasili Marijino kapelico in delali šopke za mame. Vzgojiteljice pa so nam pletle venčke. Tudi herbarij smo izdelali. Opazovali smo polžka, našli rogača, občudovali metulje in druge žuželke.

Nekateri med nami so se naučili rolati. Spretno zapeljejo okoli stožcev ali pod oviro, poberejo predmete med vožnjo in navdušeno igrajo hokej. Ravno prav, saj prihaja poletje, ki je idealen čas za ta šport.

Marija Brest

no images were found