Obisk mizarja Franca

20. 03. 2023

“Kdo je sv. Jožef, ki ga rad imam? Je mizar odličen, dobro ga poznam.” To je pesmica, ki jo te dni pogosto pojemo v vrtcu Lavra. In ker je bil sv. Jožef po poklicu mizar, smo se odločili, da si ta poklic pobliže ogledamo in ga predstavimo otrokom. Medse smo povabili Franca, ki si je veščine tega poklica pridobil v mladih letih, v delavnici svojega očeta, ki je bil mizarski mojster.

S seboj je prinesel pravo zakladnico starega orodja, ki so ga mizarji uporabljali nekoč, ko še ni bilo elektrike. Videli smo lahko leseni skobelnik, ročni vrtalnik, leseni primež, leseno kladivo posebne oblike, razne pripomočke za natančno označevanje, različne ročne žage. Ena od žag je imela prav posebno ime – lisičji rep. Za primerjavo pa so si otroci lahko ogledali orodje, ki je v mizarskih delavnicah v uporabi danes, ko je delo zaradi električnih strojev veliko lažje in hitrejše.

Potem so prišli na vrsto še naši “mali mojstri”, ki so se lahko preizkusili v žaganju desk in zabijanju žebljev. Prav prijetno je bilo opazovati njihovo navdušenje nad tovrstnim delom.

Liljana Obal Zrnko