Zdravje v vrtcu 2017/18

POROČILO O IZVEDENIH AKTIVNOSTIH ZA KREPITEV ZDRAVJA V VRTCU V ŠOLSKEM LETU 2017/18

Nekaj utrinkov iz celoletnega dogajanja si lahko pogledate tukaj.

V šolskem letu 2017/18 smo se vse skupine vrtca Lavra, tako v matični enoti v Murski Soboti, kot tudi v dislocirani enoti Tišina odločili, da bomo nadaljevali in sodelovali v programu Zdravje v vrtcu, ki ga pripravlja Nacionalni inštitut za javno zdravje. Zato smo poskušali slediti in uresničevati rdečo nit, ki ga nam je zapisal in predlagal NIJZ za leto 2017/18.  S hrano širimo obzorje, oz. zdravje v vrtcu. V program je bilo vključenih 5 skupin: otroci iz Murske Sobote – skupine slončki, medvedki, ovčke in iz enote Tišine skupini oblak in sonce, skupaj z njihovimi vzgojiteljicami in pomočnicami vzgojiteljice. Vse skupine smo bile povabljene k sodelovanju.

Vsaki tim vzgojiteljic  si je začrtal svoje vsebine in cilje, ki jih v tem šolskem letu želi uresničiti. Kot v matični enoti Murska Sobota in dislocirani enoti pa sta dala velik poudarek preko svojih mesečnih projektov poudarek na gibanju in različnih športih s pomočjo rekvizitov ali brez njih.  V mesecu septembru smo se pogovarjali o rekreaciji pri nas doma. V mesecu oktobru smo dali poudarek: Radi hodimo in tečemo. V mesecu novembru in decembru, atletika in gimnastika. Januarja in februarja smo doživljali igre na  snegu  in druge zimske športe. V mesecu marcu smo spoznali nekaj borilnih športov in dali velik poudarek na družini. Spoznali družino in življenje v njej.  V mesecu aprilu smo se ustavili ob športnih vozilih. Zaustavili smo se tudi pri kolesu, povedali kakšna so pravila, ko se vozimo po kolesarski stezi, kaj vse je potrebno imeti pri tem: čelado, Prebrali smo knjigo:« Medvedek se uči voziti kolo:« in jo tudi z dramatizirali z otroki. Ogledali smo si tudi kolesarnico v Murski Soboti. V mesecu maju in juniju smo spoznali ekipne športe in se srečali s hokejisti iz kluba Lipovci, ki so nam pokazali igranje hokeja na travi, v mesecu juliju in avgustu pa smo spoznali vodni šport. V  vrtcu se nam je pridružilo tudi društvo za promocijo zdravja – SOFIZ. Vse leto smo dali velik poudarek na jutranjem razgibavanju, ki je potekalo dobrih petnajst minut. Izvajali smo dejavnosti za mali sonček, glede na stopnje, ki jih predvidi mali sonček.

Novo šolsko leto, nov začetek, novi otroci, novi pristopi in ohranjevanja zdravega sloga in življenja v vrtcu. Zato smo že v mesecu septembru in tekom šolskega leta, otrokom na različne načine predstavljali hrano, jo okušali, izdelovali piramido zdrave prehrane, izdelali tabelo za zdravo in nezdravo hrano. Spremljali jedilnik, kaj bomo danes jedli. Prebrali smo knjigo »Poglej kaj danes jem«, Sweeney Higginson,  prisluhnili Pininim nasvetom za zdravo prehrano za zdravo telo in dobro počutje. Pozabili  nismo tudi na tekočino, ki je nujno potrebna za naše telo. Pili smo in tudi spoznavali različne tekočine, vodo, sok, pripravljeno limonado v vrtcu. Urejali smo gredico pri vrtcu, sejali, sadili, opazovali in spremljali, kaj se dogaja na našem vrtu. Ko smo dočakali plodove, pa so jih otroci zelo radi pobirali in tudi zaužili. Otroci so si lahko ogledali poljske pridelke in povrtnine, ter iz nje pripravili razstavo. Poseben poudarek smo dali tudi projektu slovenski tradicionalni zajtrk. Letos smo posebej spoznavali, kako zraste jabolko. Srečali smo se tudi s čebelarji in se jim zahvalili za vse, kar dobrega storijo v naravi za čebele, ki nam tako vestno in marljivo pripravljajo med. Učili smo se recitacije, pesmice o jabolki. Izdelovali smo hruško, trganko. Otroci so doživeli, da je doma pridelana hrana bolj zdrava in okusna. Spoznavali smo delo in poklic kuharja. Ob tem pa letos nismo pozabili tudi na sadni krožnik, kateremu smo dali poudarek pri praznovanju rojstnih dni. Ta sadni krožnik smo pripravili z otroci skupaj.

Da so otroci deležni zdrave prehrane v vrtcu, imamo vzgojiteljice vsaki tretji mesec srečanje komisije za prehrano. Na tem srečanju se pogovorimo vse, kar je v zvezi s pripravo hrane in si s pomočjo NIJZ prizadevamo stvari izboljšati in nadgraditi.

Ob zdravi prehrani pa nismo pozabili na zunanji izvajalki zobni asistentki, go. Maja in go. Andreja iz Zdravstvenega doma Murska Sobota. Med nas sta prišli štirikrat v letu  in nas s metodo demostracije, pojasnjevanja, praktične izvedbe učili ščetkanja. K temu pa sta otroke nauduševali tudi preko pripovedovanja in branja knjige »Pismo za zobno vilo«. Pogovarjali smo se tudi o rojstvu otroka – dojenčka. V vrtec so prišle mamice, ki so nam predstavile življenje in skrb, higieno malega dojenčka. Otroke je to zelo nagovorilo, saj so se radi igrali igro vlog. Ob tem pa smo prebrali knjige: Lukec dobi sestrico, Moja mama. Otroci so spoznali tudi številko za klic v sili 112, se igrali zdravnika, kako ravnati v primeru nesreče, koga poklicati, kaj povedati, kaj se je zgodilo.

Ob zdravi prehrani pa nismo pozabili na čisto okolje, v katerem pravilno odlagam odpadke, zato smo že na začetku šolskega leta z otroci izdelali koš za papir in plastiko, ju pobarvali in skozi celo leto odlagali odpadke in tako skrbeli za čisti prostor, naravo in okolje v katerem živimo. Vključili smo se tudi v projekt Saubermacher in iz plastičnih steklenic pripravili jelko za razstavo v Murski Soboti. Prebrali smo, kar nekaj knjig na to vsebino: Kdo lahko počisti za sabo; Potovanje plastične vrečke; Plastenka Nevenka; Potoček.

Ob vsem tem pa nismo pozabili skrbeti niti za naravo. Praktikantka Srednje vzgojiteljske šole Ljutomer nam je spregovorila o veselju ter o planetu Zemlje. Pogovorili se o skrbi za čisto okolje in naravo. Prebrali knjigo: Ta čudovita zemlja, in ob njej spoznali, kakšne so posledice uničevanja okolja za nas in naše zdravje ter za zdravje živali – kisli dež, podnebne spremembe, uničevanje gozdov ( domov živali), onesnažene vode in reke. Ob tem so bili otroci presenečeni in začudeni. Hkrati so že dodatno spoznali, zakaj je pomembno varovati  okolje in naš planet – da bomo ostali zdravi mi in živa bitja okoli nas. Z ločevanjem odpadkov in recikliranjem smo ustvarjali nove umetnine.

Zaključila bi s tem, da smo se v tem šolskem letu trudili biti veseli športniki, ki se zdravo prehranjujejo, pijejo in skrbijo za dobro počutje v vrtcu. Vse kar smo počeli, delali pa smo podkrepili z likovno ustvarjalnostjo in drugimi metodami.

Koledar