4. adventni teden

SVETI JOŽEF

Sveti Jožef je bil po poklicu tesar. Bil je izobražen, bister, spreten in delaven mož. Poznamo njegov rodovnik, tako vemo, da je bil potomec kralja Davida. Svojega kraljevskega dostojanstva se je dobro zavedal, zato je živel pošteno in častno. V evangeliju lahko preberemo tudi, da je bil pravičen. Biti “pravičen” ne pomeni, da se je boril za svoje pravice, ampak za pravice drugih. Zavzemal se je za uboge in jih ščitil. Ljubil je Boga in živel tako, kakor nas Bog uči, da je dobro in prav.

Živel je v majhnem mestecu Nazaret. Zaročil se je z Marijo in se pripravljal na poroko. V tem času je Marija po delovanju Svetega Duha postala noseča. Jožef ni razumel, kako se je to zgodilo. To je bila zanj huda preizkušnja. Veliko je razmišljal in se odločil, da Marije ne bo osramotil. Poročiti pa se tudi ni mogel z njo, ker otrok ni bil njegov. Sklenil je, da bo Marijo zaščitil tako, da jo bo skrivaj odslovil. A Bog je posegel vmes in mu v sanjah poslal angela. Angel mu je odkril skrivnost o Jezusu in mu rekel, da lahko Marijo vzame k sebi. Od takrat je Jožef z ljubeznijo skrbel za Marijo, ki je pod srcem nosila dojenčka.

Kmalu za tem je moral Jožef na dolgo potovanje. Marijo je vzel s seboj. Ker so popisovali vse prebivalce v deželi, je šel v Betlehem, v rojstni kraj kralja Davida. Mariji se je bližal čas poroda. Jožef je poskušal najti zanjo prenočišče v mestu v kakšnem gostišču, a nikjer ni bilo prostora. Zato je poiskal zavetje na poljanah blizu Betlehema v votlini za živino. Bil je poleg Marije, ko je rodila. Njenega otroka Božjega Sina je sprejel za svojega otroka in mu dal ime Jezus. Jožef je videl pastirje, ki so prišli počastit Jezusa in je poslušal njihovo zgodbo. Videl je tudi zvezdo repatico, ki se je pokazala na nebu ob Jezusovem rojstvu. In bil je poleg, ko so modri z Vzhoda prišli počastit Jezusa ter so mu prinesli zlato, kadilo in miro.

Po tem dogodku je kralj Herod hotel Jezusa umoriti, a Bog je spet posegel vmes in v sanjah Jožefu poslal angela, ki mu je naročil, naj beži v Egipt. Jožef je takoj vstal in še ponoči z Marijo in otrokom zbežal čez mejo. Tam je poiskal primeren dom in delo, da je lahko preživljal družino. V tujini ni bilo lahko.

Ko je kralj Herod umrl, je Bog že tretjič v sanjah poslal angela in Jožefu naročil, naj se vrne v domovino. Jožef je takoj ubogal in odpotoval, a bil je previden. Ni se naselil v Betlehemu, ampak v Nazaretu. Tam so lahko živeli bolj neopazno. Kot dober oče je Jezusu najprej izdeloval igračke iz lesa, nato pa ga je izučil mizarske obrti. Niso živeli v bogastvu, imeli pa so vse, kar je bilo potrebno za dostojno življenje.

Jožef je spoštoval vse verske predpise in se je s svojo družino redno udeleževal obredov. Ob sobotah so hodili v shodnico, kjer so poslušali branje Svetega pisma, ob velikih praznikih pa so romali v Jeruzalem.

Ko je bil Jezus star dvanajst let, se je ob praznikih brez vednosti staršev zadržal v Jeruzalemu. Jožef in Marija sta ga tri dni iskala. Ko sta ga našla, je Marija Jezusu povedala, kako žalosten je bil Jožef zaradi tega. Jožef pa ni rekel ničesar. Jezus se je z njima vrnil domov in jima je bil pokoren. Čeprav je bil Božji Sin, se je podrejal Jožefu in ga ubogal. Ob njem je rasel v starosti, modrosti in milosti. Torej je bil Jožef skrben oče, dober učitelj za življenje in plemenit zgled svetosti.

Po tem dogodku Sveto pismo ne govori več o svetem Jožefu. Najbrž je odšel v večnost, preden je Jezus začel javno delovati. Ko je umiral, sta ga negovala in tolažila Jezus in Marija.

Sveti Jožef je zavetnik družin, očetov, mizarjev in tesarjev, izseljencev, iskalcev primerne službe in doma ter priprošnjik za srečno zadnjo uro. Kar trikrat v letu praznujemo: 23. januarja zaroko sv. Jožefa z Marijo, 19. marca praznik sv. Jožefa, ženina Device Marije, in 1. maja Jožefa delavca.

Pripoved o sv. Jožefu

BESEDA STARŠEM

Papež Frančišek nas je 8. decembra 2020 prijetno presenetil, ko je razglasil LETO SVETEGA JOŽEFA. Ob tem je napisal apostolsko pismo o njem in namenil vsem kristjanom tudi možnost odpustkov. Želi nas predramiti, da bi bolje spoznali tega svetnika, se zamislili nad njegovo plemenitostjo in se k njemu zatekali v svojih stiskah.

Sveti Jožef je pogosto pozabljen svetnik. Ni čudno, saj še Sveto pismo komaj kaj spregovori o njem. Zapisana ni nobena njegova beseda; vemo pa, da je Božjemu Sinu Jezusu dal ime, ga varoval in vzgajal. Sveti Jožef nam govori s svojimi dejanji. Vse, kar je storil, dokazuje njegovo brezpogojno ljubezen in zvestobo do Marije, poslušnost Božjim navdihom, neutrudno delavnost in junaško požrtvovalnost.

V senci svojih dveh velikih ljubezni – Jezusa in Marije – je živel na zemlji in v senci živi zdaj v nebesih. Pa vendar je sveti Jožef najbolj zgovoren in pomenljiv svetnik za sodoben čas. Ne le za očete, delavce in Bogu posvečene osebe, predvsem za otroke je njegov lik zelo pomemben.

Otroci ga imajo radi bolj kot katerega koli drugega svetnika, celo bolj kot Miklavža. Miklavž jih obišče enkrat na leto in jim daje materialna darila, sveti Jožef pa je vedno ob njih in jim daje vse, kar potrebujejo za srce in dušo. Majhen otrok ob svetem Jožefu doživlja, kar je doživljal ob njem mali Jezus: zavetje, varnost, nežnost … Ko spoznava svetopisemske zgodbe o Jezusovem otroštvu, vzljubi in občuduje predvsem svetega Jožefa. Takega očeta si on želi, takega potrebuje, takega občuduje. Očeta, ki ga čuva, ki ga reši pred nevarnostmi, ki pridno dela in ga uči delati. Prijazen in nežen očka, ki pa zna postaviti jasne zahteve in meje v dobro otroka in s tem zagotavlja neomajno varnost. Očka, ki ljubi mamico in s svojo zvestobo otroku zagotavlja topel dom. Očka, ki nosi luč, notranjo luč srca, dobroto in gotovost.

Sveti Jožef ni le zgodovinska osebnost, niti samo junak iz zgodbic za lahko noč. Je najboljši oče in vzgojitelj vseh časov, ki zdaj v nebesih slavi Boga in posega v ta naš svet s svojo priprošnjo. On resnično varuje vašo družino, navdihuje vaše može in očete, skrbi za vaše otroke.

Sveti Jožef res pomaga. To so izkusili tako preprosti ljudje, kakor veliki svetniki, ki so ga prosili za pomoč. Sveta Brigita Švedska je trdila: “Bog daje na zemlji vse, za kar ga Jožef zaprosi v nebesih. “Sveta Terezija Avilska, ki je na njegovo priprošnjo čudežno ozdravela, pa je zapisala: “Za katero koli milost boste prosili svetega Jožefa, vam bo zagotovo dana.”

MOLITEV OB ADVENTNEM VENCU

Pesem: Četrta svečka zagorela.

Vsi se pokrižamo: V imenu Očeta in Sina in Svetega Duha. Amen.

Voditelj: Marija in sveti Jožef potujeta v Betlehem. Skupaj z njima pričakujemo rojstvo malega Jezusa. Prosimo ju, naj nam pomagata, da bomo odprli svoja srca in hrepeneli po Jezuščku z ljubeznijo in veseljem kakor onadva.

Nekdo prebere odlomek iz Svetega pisma (glej adventni koledar).

Molimo desetko rožnega venca:
Oče naš …
Zdrava, Marija … (10×)
Slava Očetu …

Pesem: Kdo je sveti Jožef.

Molitev k zavetniku tedna:
O sveti Jožef moj predragi,
vstopi v hišo, varuh blagi.
Če kaj manjka, le poglej
in nam preskrbi ti odslej.

Če pa vidiš v hiši moji
nekaj, kar ti ni po volji,
in če je kaj, kar je odveč,
ti poberi in vrzi v peč.

Ali:
Ljubi mali Jezušček,
pridi k meni ti.
Skup’ se bova špilala,
vesela bova oba.

Pridi, o Marija,
me boš čuvala,
pesmice mi pela
in me zibala.

Pridi, sveti Jožef,
ti učil me boš,
vse mi boš pokazal,
da bom pravi mož.

Pesem: Poslušajte, vsi ljudje.

Sveta Marija, prosi za nas! Sveti Jožef, prosi za nas!

V imenu Očeta …

Kdo je sveti Jožef

Starost: 4 leta in več

s. Jožica Merlak FMA

Špela Burnik

 

Sveti Jožef naš čolnič vesla

Starost: 4 leta in več

Franc Kimovec

 

Opomba: S predšolskimi otroki pojemo samo prvo kitico. Mogoče jo je tudi dramatizirati.

ADVENTNI KOLEDAR

Sveti Jožef je vzor skrbnega in odgovornega moža, ki je znal zaščititi svojo ženo in otroka. Pošteno delo, dosledni molk nad Božjo skrivnostjo in popolna poslušnost vsem Božjim namigom – to so kreposti, s katerimi je Jožef Jezusu omogočil, da je rasel v varnem in ljubečem okolju tudi v času preganjanja in izgnanstva. V družini bomo skrbeli za red in sodelovali pri čiščenju ter drugih manj prijetnih opravilih. Drug drugega bomo vljudno prosili za dovoljenje, ali lahko uporabljamo stvari. Tako bomo skupaj ustvarjali topel, prijeten dom.

Napoved Jezusovega rojstva (Mt 1,18–25)

Z rojstvom Jezusa Kristusa je bilo takóle: Njegova mati Marija je bila zaročena z Jožefom; in preden sta prišla skupaj, se je izkazalo, da je noseča – bila pa je noseča od Svetega Duha. Njen mož Jožef je bil pravičen in je ni hotel osramotiti, zato je sklenil, da jo bo skrivaj odslovil. Ko je to premišljeval, se mu je v sanjah prikazal Gospodov angel in rekel: “Jožef, Davidov sin, ne boj se vzeti k sebi Marije, svoje žene; kar je spočela, je namreč od Svetega Duha. Rodila bo sina in daj mu ime Jezus, kajti on bo svoje ljudstvo odrešil grehov.” Vse to pa se je zgodilo, da se je izpolnilo, kar je Gospod rekel po preroku: Glej, devica bo spočela in rodila sina in imenovali ga bodo Emanuel, kar v prevodu pomeni Bog z nami. Ko se je Jožef zbudil, je storil, kakor mu je naročil Gospodov angel. Vzel je svojo ženo k sebi in ni je poznal, dokler ni rodila sina; in imenoval ga je Jezus.

Obisk modrih (Mt 2,1–5.7–12)

Ko je bil Jezus rojen v Betlehemu v Judeji v dneh kralja Heroda, so prišli modri z Vzhoda v Jeruzalem in govorili: “Kje je ta, ki se je rodil kot judovski kralj? Videli smo namreč, da je vzšla njegova zvezda, in smo se mu prišli poklonit.” Ko je kralj Herod to slišal, se je vznemiril in ves Jeruzalem z njim. Sklical je vse vélike duhovnike in pismouke ljudstva ter pri njih poizvedoval, kje je rojen Mesija. Rekli so mu: “V Betlehemu v Judeji.” Tedaj je Herod skrivaj poklical modre in od njih natančno poizvedel o času, ko se jim je prikazala zvezda. Nato jih je poslal v Betlehem in rekel: “Pojdite in natančno raziščite glede deteta. Ko ga najdete, mi sporočite, da se mu pojdem tudi jaz poklonit!” Po kraljevih besedah so se modri odpravili na pot; in glej, zvezda, ki so jo videli vziti, je šla pred njimi, dokler ni obstala nad krajem, kjer je bilo dete. Ko so zagledali zvezdo, so se silno razveselili. Stopili so v hišo in zagledali dete z Marijo, njegovo materjo. Padli so predenj in ga počastili. Odprli so svoje zaklade in mu darovali zlata, kadila in mire. In ker so bili v sanjah opomnjeni, naj ne hodijo nazaj k Herodu, so se po drugi poti vrnili v svojo deželo.

Beg v Egipt (Mt 2,13–14.19–21.23)

Ko so modri z Vzhoda odšli, se je Gospodov angel prikazal Jožefu v sanjah in rekel: “Vstani, vzemi dete in njegovo mater in béži v Egipt! Bodi tam, dokler ti ne povem; Herod bo namreč iskal dete, da bi ga umoril.” Vstal je, ponoči vzel dete in njegovo mater ter se umaknil v Egipt. Ko je Herod umrl, se je v Egiptu Gospodov angel prikazal Jožefu v sanjah in rekel: “Vstani, vzemi otroka in njegovo mater in pojdi v Izraelovo deželo, kajti pomrli so tisti, ki so otroku stregli po življenju.” Vstal je, vzel otroka in njegovo mater in prišel v Izraelovo deželo. Ko je prišel tja, se je naselil v mestu, ki se imenuje Nazaret, da se je izpolnilo, kar je bilo rečeno po prerokih, da bo namreč imenovan Nazarečan.

Deček Jezus v templju (Lk 2,41­–52)

Njegovi starši so vsako leto ob prazniku pashe hodili v Jeruzalem. Ko je bil star dvanajst let, so šli na pot po praznični navadi. In ko so se po končanih prazničnih dneh vračali, je deček Jezus ostal v Jeruzalemu, ne da bi njegovi starši to opazili. Mislili so, da je pri popotni druščini, in so prehodili pot enega dne. Nato so ga začeli iskati med sorodniki in znanci. Ker ga niso našli, so se vrnili v Jeruzalem in ga iskali. Po treh dneh so ga našli v templju. Tam je sedèl med učitelji, jih poslušal in vpraševal. In vsi, ki so ga slišali, so bili iz sebe nad njegovo razumnostjo in njegovimi odgovori. Ko sta ga zagledala, sta bila presenečena in njegova mati mu je rekla: “Otrok, zakaj si nama tako storil? Tvoj oče in jaz sva te s tesnobo iskala.” Dejal jima je: “Kako da sta me iskala? Mar nista vedela, da moram biti v tem, kar je mojega Očeta?” Vendar nista razumela besed, ki jima jih je rekel. Nato se je vrnil z njima in prišel v Nazaret ter jima je bil pokoren. In njegova mati je vse, kar se je zgodilo, shranila v svojem srcu. Jezus pa je napredoval v modrosti, rasti in milosti pri Bogu in pri ljudeh.

Jezusa v Nazaretu zavrnejo (Lk 3,23; 4,16–22)

Ko je Jezus začel z delovanjem, je bil star okrog trideset let. Bil je, kakor so mislili, Jožefov sin.

Prišel je v Nazaret, kjer je odraščal. V soboto je po svoji navadi šel v shodnico. Vstal je, da bi bral, in podali so mu zvitek preroka Izaija. Odvil je zvitek in našel mesto, kjer je bilo zapisano: Duh Gospodov je nad menoj, ker me je mazilil, da prinesem blagovest ubogim. Poslal me je, da oznanim jetnikom prostost in slepim vid, da pustim zatirane na prostost, da oznanim leto, ki je ljubo Gospodu. Nato je zvitek zvil, ga vrnil služabniku in sédel. Oči vseh v shodnici so bile uprte vanj. In začel jim je govoriti: “Danes se je to Pismo izpolnilo, kakor ste slišali.” Vsi so zanj pričevali, čudili so se besedam milosti, ki so prihajale iz njegovih ust, in govorili: “Ali ni to Jožefov sin?”

Blagoslov pravičnih (Ps 112(111))

Aleluja! Blagor možu, ki se boji Gospoda, z njegovimi zapovedmi ima veliko veselje. Mogočen bo v deželi njegov zarod, rod iskrenih bo blagoslovljen. Premoženje in bogastvo sta v njegovi hiši, njegova pravičnost ostaja na veke. Iskrenim zasije luč v temi: milostljiv, usmiljen in pravičen.

Dobro je možu, ki je milostljiv in posoja, ki svoje reči ureja pravično. Zakaj na veke ne bo omahnil, za večen spomin bo pravični. Ne boji se zlobne govorice, njegovo srce je trdno, gotovo v Gospodu. Njegovo srce je stanovitno, ne boji se, dokler gleda na svoje nasprotnike. Razsul je, dal je ubogim; njegova pravičnost ostane na veke, njegov rog se vzdiguje v slavi. Krivičnik to vidi in se huduje, škriplje z zobmi in gine, hrepenenje krivičnikov se izgubi. 

BOŽIČNI SVETI VEČER

Ko se bomo ustavljali ob jaslicah, ob njih molili ali peli ter otrokom razlagali božično skrivnost, ne pozabimo, da je Bog postal človek, da bi mi postali Božji.

Na sveti večer, 24. decembra, ob jaslicah pripravimo blagoslovljeno vodo in kadilo. Prižgemo lučke in vsa družina se zbere za molitev.

Isti obred ponovimo na silvestrovo, 31. decembra, in 5. januarja, na predvečer praznika sv. Treh kraljev.

Pesem: Poslušajte, vsi ljudje.

Vsi se pokrižamo: V imenu Očeta in Sina in Svetega Duha. Amen.

Voditelj: Milost in mir, veselje in upanje Jezusa Kristusa, ki je v sveti božični noči prišel med nas, naj bo z nami vsemi.
Pred nami so jaslice, ki smo jih skrbno pripravili. Podobe Jezusa, Marije in Jožefa nam brez besed pripovedujejo o Božji ljubezni do nas, pa tudi o ljubezni, ki vlada v sveti Družini. Pastirji nas s svojo preprostostjo vabijo, naj tudi mi sprejmemo novorojeno Dete in ga isreno počastimo. Ovce, zelenje in cvetje so del narave, ki je sprejela Odrešenika in se mu poklonila na svoj način.
Prisluhnimo Božji besedi.

Nekdo prebere odlomek iz Svetega pisma:

Jezusovo rojstvo (Lk 2,1–20)

Tiste dni je izšel ukaz cesarja Avgusta, naj se popiše ves svet. In vsi so se hodili popisovat, vsak v svoj rodni kraj. Tudi Jožef je šel iz Galileje, iz mesta Nazareta, v Judejo, v Davidovo mesto, ki se imenuje Betlehem, ker je bil iz Davidove hiše in rodbine, da bi se popisal z Marijo, svojo zaročenko, ki je bila noseča. Ko sta bila tam, so se ji dopolnili dnevi, ko naj bi rodila. In rodila je sina, prvorojenca, ga povila in položila v jasli, ker v prenočišču zanju ni bilo prostora.

V istem kraju so pastirji prenočevali na prostem in čez noč stražili pri svoji čredi. Gospodov angel je stopil k njim in Gospodova slava jih je obsijala. Zelo so se prestrašili. Angel pa jim je rekel: “Ne bojte se! Glejte, oznanjam vam veliko veselje, ki bo za vse ljudstvo. Danes se vam je v Davidovem mestu rodil Odrešenik, ki je Mesija, Gospod. To vam bo v znamenje: našli boste dete, povito in položeno v jasli.” In nenadoma je bila pri angelu množica nebeške vojske, ki je hvalila Boga in govorila: “Slava Bogu na višavah in na zemlji mir ljudem, ki so mu po volji.”

Ko so angeli šli od njih v nebo, so pastirji govorili drug drugemu: “Pojdimo torej v Betlehem in poglejmo to, kar se je zgodilo in kar nam je sporočil Gospod!” Hitro so odšli tja in našli Marijo, Jožefa in dete, položeno v jasli. Ko so to videli, so povedali o besedi, ki jim je bila rečena o tem otroku. In vsi, ki so slišali, so se začudili temu, kar so jim povedali pastirji. Marija pa je vse te besede shranila in jih premišljevala v svojem srcu. In pastirji so se vrnili ter slavili in hvalili Boga za vse, kar so slišali in videli, tako, kakor jim je bilo rečeno.

Molimo desetko rožnega venca:
Oče naš …
Zdrava, Marija … (10×)
Slava Očetu …

Voditelj: Gospod Bog, zahvaljujemo se ti za naš dom in te prosimo: blagoslovi ga. Naj bo kraj tvojega miru. V njem naj ne bo sovraštva, ampak ljubezen, naj ne bo nasprotij, ampak edinost. Namesto užaljenosti naj bo odpuščanje, namesto krivic sodelovanje. Naj ne bo žalosti, ampak veselje ter dušno in telesno zdravje. Tvoj nebeški blagoslov naj nas spremlja ob praznikih in v novem letu, da te bomo po novorojenem Odrešeniku slavili zdaj in vekomaj. Amen.

Vzamemo blagoslovljeno vodo in kadilo ter pokropimo in pokadimo hišo/stanovanje. Med tem pojemo božične pesmi.

Hej, pastirci

Starost: 6 let in več

p. France Ačko OFM

 

Opomba: Pesem je zaradi zahtevnosti besedila in melodije primernejša za osnovnošolske otroke.

Sladko spančkaj

Starost: 4 leta in več

s. Jožica Merlak FMA

Trije pastirci so prišli

Starost: 3 leta in več

Janez Bitenc

SKUPAJ VESELO PRIČAKUJEMO

RECEPT: Domači prijatelj

POTREBUJEMO:

 • velika plastična skleda
 • nož in deska
 • lopatka in cedilo
 • ročni mešalec
 • tehtnica
 • globlji pekač (v velikosti pečice)
 • peki papir
 • pečica

SESTAVINE:

 • 5 jajc
 • 1 vanilin
 • 300 g sladkorja
 • 300 g gladke moke
 • 300 g oreškov in suhega sadja (orehi, lešniki, marelice, brusnice, fige …)

POSTOPEK:

V posodo damo cela jajca, vanilin in sladkor. Vse skupaj dobro zmiksamo z ročnim mešalcem. Mešamo najmanj 5 minut, da se sladkor dobro umeša.

V maso z lopatko umešamo drobno nasekljane oreške in suho sadje, ki smo ga predhodno narezali.

Masi postopoma dodajamo skozi cedilo presejano moko.

Pekač obložimo s peki papirjem. Maso z lopatko prenesemo na pekač in jo enakomerno razporedimo. Končna masa za domačega prijatelja je precej lepljiva in ni tekoča zato moramo biti previdni.

Pečemo 20–25 minut na 200 °C. Masa bo v tem času nekoliko narasla, na vrhu pa dobila rjavo zapečeno barvo. Ko je pečena, jo takoj še toplo razrežemo (sicer se bo med rezanjem lomila in kosi ne bodo lepi!) na podolgovate in tanke koščke, robove pa po želji lahko tudi obrežemo za lepši izgled.

Koščke nato z rokami ali nožem odlepimo od peki papirja, jih namečemo po pekaču in jih postavimo nazaj v ugasnjeno pečico za eno uro, da se dobro posušijo. Proti koncu lahko tudi odpremo vrata pečice.

Prijetno sladkanje!

Vir (s fotografijami postopka!): https://oblizniprste.si/slastne-sladice/domaci-prijatelj/

DELAVNICA: Ptice pozimi

V teh dneh ne pozabimo tudi na lačne ptičke. Zelo enostavno lahko naredimo rolice za ptice.

POTREBUJETE:

 • arašidovo maslo (lahko uporabite tudi kakšno drugo maslo, ki je lepo mazavo in se na mrazu strdi)
 • mešanico semen za ptice
 • koruzni zdrob
 • rolice od toaletnega papirja
 • vrv

Rolice naj bodo čim bolj čiste oziroma brez ostankov toaletnega papirja. Na en plitek krožnik vsujte mešanico semen in na drugega pa koruzni zdrob. Vsako rolico posebej z nožem za mazanje masla namažite pol centimetra na debelo z arašidovim maslom in dobro povaljajte v mešanici semen, nato pa še v koruznem zdrobu.

Rolice s semeni pokončno postavite na krožnik ali pladenj in jih dajte za kakšno uro na hladno, da se maslo strdi. Nato skozi vsako rolico napeljite vrv ali kakšen drug trak, zavežite ter vozel skrijte v rolico in obesite na drevo.

Veselo ustvarjajte!

Vir (s fotografijami postopka!): https://www.mamintwist.com/2016/11/26/rolice-za-ptice/

DELAVNICA: Trganka

Barvni papir natrgajte na majhne koščke in oblepite svetega Jožefa, na njegovo brado pa nalepite vato.

DELAVNICA: Okvir za sliko

Sliki svetega Jožefa z Jezusom naredite okvir. Sliko nalepite na karton, ki je malo večji od slike. Okrog nje nalepite kroglice iz koščkov krep ali barvastega papirja ali zmečkanega časopisa. Prilepite vrvico, na katerega sliko lahko obesite, ali pa dodajte košček kartona, da bo slika stala. Sliko postavite v molitveni kotiček.

DELAVNICA: Tesar

V ploščico iz lesa zabijemo žeblje v poljubno obliko: Jožefova palica, srce, krog, križ, roka … Žebljev ne zabijemo do konca, gledati morajo približno 1 cm iz lesa.

Z volno poljubno prepletamo.

DELAVNICA: Hiške

Z družino se sprehodi do gozda. Naberi vejice, ki jih boste doma uporabili za hiško ali za hlevček za jaslice. Palčke zlepite z vročim lepilo ali lepilom za les (npr. mekol). Ker se lepilo dolgo suši, je lažje, če imate za podlogo kakšno škatlo in lepite nanjo. Na streho lahko prilepite vato.

DELAVNICA: Mini jaslice

Iz treh arašidov lahko preprosto oblikujemo Jezusa, Marijo in Dete. Naredimo jim podstavek ali hlevček (navodilo najdemo pri DELAVNICI HIŠKE).

DELAVNICA: Pobarvanka

IGRA: Skrivanje ovčk

Eden izmed družinskih članov zapusti prostor. Nekdo drug najde skrivališče za ovčko v prostoru. Ko je ovčka skrita, povabimo iskalca naprej in ga usmerjamo z besedami: mrzlo (je daleč od ovčke), toplo (je bližje), vroče (je zelo blizu ovčki).