Jesensko Sonce

05. 11. 2021

Rožnovenski mesec smo začeli z verskim kotičkom in pripovedjo o Mali Tereziji, otroci so si v popoldanskem času naredili majhne rožne vence iz seta za izdelovanje nakita. Na začetku meseca smo sklenili, da bomo še posebej molili desetko rožnega venca za bolne.

V začetku meseca smo imeli “uradno” godovanje vzgojiteljic Mateje in Matejke ter g. župnika Franca Zorca, ki nas je ob tem blagoslovil in nam izročil kip Jezusa. V tednu otroka, ki je nosil naslov Razigran uživaj dan, smo večino dneva preživeli ob igri. Teden smo začeli s igrami na travniku in v gozdu. Peš smo se odpravili v t. i. Tri parke, kjer smo ob igri žibeki, lovec in lisica ter igre po želji s žogami, obroči preživeli ves dopoldan. Ob tem smo imeli priložnost opazovati veverički ter jesenska drevesa. Naslednji dan so bile na sporedu plesno-rajalne igre. Otroci so plesali Belo lilijo, Rdeči tulipan, Didldajčka, Lisička je prav zvita zver, Ob bistrem potočku je mlin ter se poljubno gibali ob glasbi. Sledil je veliki kostanjev piknik s “pajanim krujon”, ki so si ga otroci mazali s domačo zaseko. Na pikniku so se otroci družili, jedli, se igrali in uživali v sproščenem vzdušju. Sledil je dan v znamenju družabnih namiznih iger. Otroci so se v različnih starostnih skupinah igrali njim primerne družabne igre s pomočjo vzgojiteljic. Igranje je potekalo presenetljivo mirno, tekoče in v prijetnem vzdušju. Ker velik del četrtkovega dopoldneva zavzamejo glasbene urice, so ta dan otroci lahko sami izbrali, kaj se želijo igrati. Zadnji dan tedna, v celoti posvečenega igri, so bile na vrsti NTC-dejavnosti. Vzgojiteljica je otrokom v jutranjem krogu otrokom prebrala zgodbo Muca copatarica, nato pa je sledila igra preko posebnega poligona. Med tem so morali otroci vzgojiteljici odgovarjati na posamezna preprosta vprašanja (gibanje v povezavi z razmišljanjem).

Otroci so se naučili pesmico Kostanjček zaspanček, nabirali divje kostanje, jesensko listje in likovno upodabljali Kostanjčka. Iz nabranih kostanjev so si naredili nakit, iz jesenskih listov pa so sestavili žival, ki so jo nalepili na risalni list. O jeseni je tekel pogovor skozi ves mesec; ogledali smo si drevesa v parku, plodove teh dreves, razvrščali, kateri plod spada h kateremu drevesu, po obliki in barvi, metali liste po zraku in posnemali njihovo gibanje itd. Obiskal nas je osrednji lik zgodbe Veveriček posebne sorte, ki nam je opisal, kako živali živijo v jeseni, kje živijo in kako dobijo hrano. Po tem so otroci zaplesali ob pesmi Živali jeseni. V času počitka je več dni potekala individualna dejavnost šivanja jesenskih motivov na prtičku, ki so ga lahko potem otroci odnesli domov.

Kolikor je le vreme dopuščalo, so se otroci gibali na prostem, na igrišču, na sprehodu, v parku. Preverili so tudi, ali ima občina Tišina skupno mesto zbiranja odpadkov, in se poučili, kako ravnamo z “nenavadnimi” odpadki (kuhinjsko olje, steklo) in da moramo steklenice, preden jih zavržemo, očistiti.